Ключові зміни до законопроекту "Про реконструкцію кварталів застарілого житла"

Щасливий той, хто щасливий у себе вдома.

Ключові зміни до законопроекту "Про реконструкцію кварталів застарілого житла"
11 Серпня 2021

Законопроєкт щодо комплексної реконструкції кварталів застарілого житла містить низку нововведень, які дозволять запустити процес оновлення житлового фонду в Україні. Про це заявив Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

«Питання реконструкції кварталів застарілого житла в Україні має зрушитись з мертвої точки. До сьогодні, серед основних перепон, що заважали реалізовувати програми з реконструкції застарілого житла в містах, була, зокрема, недосконалість механізму. Розроблений Мінрегіоном законопроєкт містить низку змін до законодавства, які покликані усунути ці та інші проблемні питання та дозволить розпочати органам місцевого самоврядування процес оновлення житлового фонду», – зазначив Міністр Олексій Чернишов.

Так, серед ключових змін, що передбачені законопроєктом:

- запровадження алгоритму прийняття рішення про реконструкцію застарілого житла;
- реконструкції підлягатимуть не лише багатоквартирні будинки, а й наявні об’єкти соціально-транспортної інфраструктури, що розташовані в межах кварталу, який підлягає реконструкції;
- удосконалення процедури компенсації власникам застарілого житла;
- різні варіанти відселення мешканців кварталу під час проведення реконструкції;
- визначені заходи з реконструкції кварталу або мікрорайону: реконструкція багатоквартирних будинків, зокрема, це модернізація, з відселенням мешканців або без відселення чи знесення багатоквартирного будинку;
- розширений перелік джерел фінансування проєктів реконструкції.

«Майбутній закон – це, в першу чергу, механізм покращення умов проживання для людей, що роками мешкали у застарілих будівлях. Нові будівельні норми передбачають зведення та реконструкцію житлових об’єктів з урахуванням сучасних вимог енергоефективності, безбар’єрності, створення необхідних інфраструктурних умов тощо, що надалі значно зменшить витрати на утримання житла», – зауважив Олексій Чернишов.

Наразі, як зазначив Міністр, законопроєкт доопрацьовується з урахуванням пропозицій Прем’єр-міністра.

Джерело: Перша будівельна експертиза