Держенергоефективності провело онлайн-семінар з місцевими громадами, представивши переваги "зеленого"будівництва

Щасливий той, хто щасливий у себе вдома.

Держенергоефективності провело онлайн-семінар з місцевими громадами, представивши переваги "зеленого"будівництва
25 Червня 2021

«Зелені» проєкти – це можливості для сталого економічного розвитку громад», – зазначив Костянтин Гура, в.о. Голови Держенергоефективності, на онлайн-семінарі для громад, ініційованому Агентством з відновлюваної енергетики.

Як повідомляє К.Гура, завдяки проєктам, що використовують відновлювані джерела енергії та альтернативні види палива, окрім вирішення питання енергозабезпечення громади, також забезпечується економічний розвиток, створення робочих місць, поповнення бюджетів. «70 млрд євро – такий потенціал «зеленого» фінансування в Україні до 2030 року. Про це говорить оцінка IFC. Це кошти, які можуть зайти в економіку та мати мультиплікативний ефект.»

Протягом 2010-2019 років, відповідно до Енергетичного балансу, у валовому кінцевому енергоспоживанні, частка відновлюваних джерел енергії збільшилась майже втричі: з 2,9 % до 8,1%. Також в період з 2014 р. по квітень 2021 року введено в експлуатацію 2,5 ГВт нових потужностей в альтернативній теплоенергетиці. На законодавчому рівні на теплову енергію з альтернативних видів палива діє на 10% нижчий тариф, ніж на теплову енергію з газу. Отже, "зелене" тепло дешевше для споживачів, а інвестори мають гарантований тариф.

За словами К.Гури, важливо продовжувати розвивати "зелену" енергетику, а конкретно: "перейти на систему аукціонів, прийняти цілий пакет готових законопроєктів у біоенергетиці і запровадити Net Metering, гарантії походження енергії із відновлюваних джерел енергії."

Юрій Шафаренко, заступник Голови Держенергоефективності, продемонстрував переваги цих законопроєктів, які сприятимуть залученню інвестицій у відновлювану енергетику України. Мова велась про законопроєкти:

-щодо стимулювання вирощування енергорослин на маргінальних землях;
-щодо запровадження конкурентного ринку твердих біопалив;
-щодо розвитку сфери виробництва та використання біометану;
-щодо звільнення біопалива від податку на СО2;
-щодо розвитку ринку рідких біопалив.

«Розвиток сфери виробництва біометану є важливим не лише з точки зору зменшення енергетичної залежності, а й з точки зору підтримки нашої газотранспортної системи, – пояснив Юрій Шафаренко. – Майже 8 млрд м3 у рік – потенціал заміщення газу біометаном. Це 25% нашого річного внутрішнього споживання газу і, що вкрай важливо, близько 50% імпорту блакитного палива».
Джерело: Держенергоефективності