Як працюватиме система контролю за відбудовою DREAM

Щасливий той, хто щасливий у себе вдома.

Як працюватиме система контролю за відбудовою DREAM
17 Травня 2023

Що це за система і навіщо вона?

DREAM – це цифрова платформа, своєрідне "єдине вікно", яке міститиме інформацію про фінансування, управління та контроль проєктів відбудови житла, будівель та доріг. DREAM буде єдиним цифровим каналом для всіх без винятку проєктів відбудови на національному, регіональному та місцевому рівнях.

Система збиратиме всі наявні дані з державних реєстрів і розміщуватиме їх у паспорт кожного об'єкта в режимі онлайн. В уряді запевняють, що архітектура екосистеми DREAM містить запобіжники від корупції.

Яку інформацію міститиме DREAM?

Система фіксуватиме і контролюватиме кожен етап життєвого циклу проєкту відбудови: реєстрацію пошкоджень, фінансування, закупівлю товарів та послуг для відновлення, безпосередньо будівельні роботи та введення в експлуатацію. В Мінінфраструктури наголошують, що завдяки DREAM у публічному доступі вперше буде інформація про кожен етап реалізації проєктів відновлення.

Відкриті дані дозволять порівнювати об'єкти, проєкти, громади та регіони, оцінювати прогрес за кожним показником. Інформація буде доступна у вигляді таблиць та графіків. Це допоможе донорам ухвалювати рішення щодо інвестицій, а реципієнтам – розуміти, що треба покращити для отримання коштів.

До платформи увійдуть такі реєстри:

Реєстр пошкодженого і зруйнованого майна, Геоінформаційна система, Галузева система управління відбудовою інфраструктури, "Дія", Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізосіб-підприємців та громадських формувань, Єдина державна електронна система у сфері будівництва, Prozorro та spending.gov.ua.

Система надає місцевому самоврядуванню план дій. На сайті є інструкція, що слід робити голові ОТГ, аби відновити зруйновану росіянами школу.

Великий обсяг відкритих даних DREAM дозволить бачити прогрес відбудови кожного будинку, дороги, села та області в режимі реального часу. Учасники будівництва – замовники, підрядники, контрольні органи – завантажуватимуть документи в систему та фіксуватимуть там кожну свою дію.

Стандартний цикл відбудови об'єкта – фіксація пошкоджень, планування, громадські слухання, проєктування, тендер у Prozorro, будівельні роботи, введення в експлуатацію, контроль. Кожен крок буде фіксуватися в DREAM.

Джерело: Економічна правда