За останні 2 роки Міністерство змінило 40 ДБН. Це фактично 500 якісних змін, що стосуються безпеки та комфорту на вулицях й дорогах, під час планування територій і забудов, в закладах освіти тощо.

Щасливий той, хто щасливий у себе вдома.

21 Лютого 2019


Ми оновлюємо ДБН, котрі не змінювалися з 2000 року. У 2017-му переглянули 13 ДБН, у 2018-му — 27. Про це нещодавно «Інтерфакс-Україна» розповів Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Під час перегляду ДБН ми ставили перед собою чотири завдання: забезпечити безбар’єрність, енергоефективність, безпечність, інклюзію. У 2018 році були розроблені ДБН, яких раніше взагалі не було, – «Інклюзивність будівель і споруд». Вони забезпечать фізичну доступність до будівель та інфраструктури абсолютно для всіх маломобільних груп населення. Також згідно нових ДБН – перехрестя автошляхів і зупинки будуть захищені спеціальними турнікетами. Щодня в Україні люди отримують травми на перехрестях, автомобілі в’їжджають у натовп на світлофорах. Тому наші нові ДБНи наближають безпеку до європейських стандартів», — зазначив Геннадій Зубко.

Урядовець підкреслив, що завдяки впровадженій минулого року «будівельній амністії» для самовільно збудованих об’єктів (СС1), тобто садових і дачних будинків, громадяни змогли зареєструвати і реалізувати свої майнові права на майже 9 тис будинків. Паралельно проводиться децентралізація повноважень Держархбудінспекції, мета якої максимальне усунення чиновника від дозвільних процедур.

«Уже 100 міст взяли такі повноваження і ми будемо прискорювати темпи в цьому напрямку. Запустили онлайн-платформу «Прозора ДАБІ». Створена робоча група з залученням представників Офісу ефективного регулювання (BRDO), IDLO, TAPAS, ГО «Разом проти корупції» та Конфедерації будівельників України. Вона буде займатись питаннями реформування ДАБІ, впровадженням електронного кабінету забудовника в рамках платформи «Прозора ДАБІ» та розробкою необхідних для цього нормативно-правових актів. Так, є забудовники, котрі не хочуть виконувати ДБН, стандарти, думають, що краще домовитися. Але є величезна кількість забудовників, готових працювати за єдиними правилами і, найголовніше, — в одному конкурентному середовищі. Тому регуляторні та дозвільні процедури мають бути однаковими для усіх», — розповів Зубко.

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України